Heb je je vaak afgevraagd waarom lusje achterkant overhemd? Waarschijnlijk niet, want je hebt het waarschijnlijk tot nu toe niet eens opgemerkt. Het is het kleine stukje stof met lussen waar de plooi het schouderstuk in het midden van de achterkant van het overhemd raakt. Wist je dat deze vroeger eigenlijk een betekenis hadden?
De loops betekenen nu eigenlijk niets meer, aangezien er veel is veranderd in de wereld, maar ze hadden een grote betekenis in de jaren '60. We zijn er niet eens 100% zeker van of mensen destijds de betekenis ervan kenden, maar rapporten zeggen dat dit absoluut een fashion statement was.
Wat is de lus
Het staat hoogstwaarschijnlijk op je favoriete overhemd met knopen. Een kleine lus stof aan de achterkant van het shirt is gemakkelijk te missen, en tenzij je je shirt op de een of andere manier achterstevoren hebt aangetrokken, zou je het bijna nooit merken. Te vinden aan de achterkant van de kraag of in het midden van het juk (het paneel van stof dat het bovenste gedeelte van het overhemd overspant, van schouder tot schouder), is dit kleine detail meestal bekend als een locker-lus en heeft het een zeer specifiek doel dat helemaal teruggaat tot het midden van de 20e eeuw.
Met zoveel overhemdstijlen die tegenwoordig beschikbaar zijn, zul je deze niet op elk herenoverhemd aantreffen, en af en toe zie je ze aan de binnenkant van een overhemd. Mysterie opgelost! Deze lussen zijn niet alleen een decoratief accent of een middel om iemand door het huis te slepen.
Verhaal van de lus
In tegenstelling tot veel verhalen over de oorsprong van herenkleding, gaat deze niet terug naar het leger. Maar, net als vele anderen, is deze onopvallende functie gekoppeld aan de Ivy League-scholen in Amerika. Maar voordat het synoniem werd met de voorbereiding van de oostkust, zou het detail voor het eerst zijn verschenen op de kleding van zeilers aan de oostkust in de eerste helft van de 20e eeuw. Met beperkte ruimte werden schepen uitgerust met ruimtebesparende kluisjes in plaats van kasten. Omdat deze kluisjes niet breed genoeg waren voor een kledinghanger, werden overhemden genaaid met stoffen lussen die aan haken aan de binnenkant van de kluisjes konden hangen. Door op te hangen in plaats van te vouwen, werd ook voorkomen dat de shirts kreukelden.
De locker-lus won aan populariteit en vond uiteindelijk zijn weg naar het droge toen Gant Shirtmakers het detail opnam in zijn lijn van oxford-stoffen button-downs. Als het officiële modemerk van Yale produceerde Gant overhemden die een steunpilaar waren op de campus van New Haven en in de jaren vijftig en zestig de populaire mannenstijl in de Verenigde Staten vormden.
Waarom lusje achterkant overhemd
Met locker-lussen konden jonge heren hun hemden gemakkelijk ophangen in plaats van ze op te vouwen wanneer ze zich omkleden voor sportieve activiteiten. Dit hielp om rimpels te voorkomen. De loops zijn sindsdien synoniem geworden met het Gant-overhemdmerk en andere overhemdmakers zoals Brooks Brothers en Wren volgden.
Deze handige lus aan de achterkant diende al snel een ander doel: vanwege de alomtegenwoordigheid van de locker-lus werd er later op onwelkome manieren gebruik van gemaakt - intacte lussen werden routinematig gerukt en gescheurd voor de lol. Maar ruige huizen waren niet het ergste. In sommige gevallen werd een intacte lus gebruikt als een manier om homofobie op te wekken, wat impliceert dat de drager niet alleen geen relatie had, maar ook homoseksueel was. Het heette dingen als ‘fruitlus’ en ‘sprookje’, naast andere denigrerende en aanstootgevende bijnamen.
Tegenwoordig wordt de locker-lus niet langer gezien als een symbool in de populaire cultuur en blijft het een essentieel onderdeel van overhemden met knopen van makers als Brooks Brothers, Gant en Gitman Vintage. En hoewel je deze historische ontwerpfunctie wel of niet kunt gebruiken voor het beoogde doel - het in een kluisje hangen - weet je in ieder geval waarom het er is.
Laissez un commentaire