Raak je ook een beetje in de war van alle termen die rondgestrooid worden bij het omschrijven van een overhemd? Weet je niet goed wat een oxford overhemd is of een strijkvrij overhemd? Geen nood! In dit artikel geven we je antwoord op de vraag: waar is een overhemd van gemaakt? En leggen we de meest voorkomende termen uit. Zo kun jij jezelf straks een overhemd expert noemen!
In dit artikel:
- Van welk materiaal wordt een overhemd gemaakt?
- Wat is een Oxford overhemd?
- Wat is een Jersey overhemd?
- Wat is een Poplin overhemd?
- Wat is een Piqué overhemd?
- Wat is een strijkvrij overhemd?
1. Van welk materiaal wordt een overhemd gemaakt?
Een overhemd wordt veelal gemaakt van katoen, polyester of een combinatie van deze twee. Bijvoorbeeld 65% katoen en 45% polyester. Dit is het materiaal.
Wat zijn de eigenschappen van deze stoffen en waar moet je rekening mee houden?
Katoen – Een katoenen overhemd voelt vaak koel en zacht aan en neemt vocht op. Dit is dus een prettig overhemd om te dragen in de zomer. Een nadeel is dat katoen in de was krimpt en dat de kleur wat kan vervagen. Deze overhemden mogen dus niet te hoog gewassen worden. Ze zijn ook niet kreukvrij.
Polyester – Polyester is een synthetische stof. De stof behoud beter zijn kleur en vorm in de was. Ook kreukt deze stof niet zo. Een 100% polyester overhemd kan echter “zweterig” en stug aanvoelen.
Om deze reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een mix, zodat je (hopelijk) de voordelen van beide stoffen meepakt.
Daarnaast is er gebruik gemaakt van een bepaalde binding. Dus een manier waarop het overhemd in geweven. Dit kan een simpele, platte binding zijn. Maar er kan ook een werkje in zitten. Deze bindingen hebben een naam. Hierover lees je hieronder meer.
2. Wat is een oxford overhemd?
Oxford is geen materiaal, maar een bepaalde weving. Dus dit overhemd ziet er iets anders uit dan een standaard geweven overhemd. Een Oxford wordt geweven volgens de mandensteek of panama weving. Deze weving wordt in principe gebruikt om manden te weven. Het is een kruislings patroon.
Een Oxford weving geeft structuur aan de stof en maakt de stof iets steviger en sterker. Een Oxford weving is weer te verdelen in een Standaard Oxford, Pinpoint Oxford en Royal Oxford.
De Standaard Oxford wordt waarschijnlijk het meest gebruikt voor overhemden. Deze overhemden zien er vaak wat meer casual dan zakelijk uit. Een Pinpoint Oxford is een wat dichtere binding. Wanneer hierbij gebruik wordt gemaakt van een heel dun garen, kan het materiaal op zijde lijken. Een Royal Oxford is, zoals de naam al suggereert, een iets chiquere Oxford binding. Deze wordt veel gebruikt voor luxe overhemden. De weving is iets strakker, soepeler en heeft glans.
Deze binding wordt meestal uitgevoerd in een bepaalde kleur. De kettingdraden zijn altijd wit en de inslagdraden zijn wit of blauw.
3. Wat is een jersey overhemd?
Een jersey is een machine gebreide stof. Het is dus geen materiaal, maar een verzamelnaam voor een bepaalde manier van produceren. De stof kan bestaan uit katoen, polyester of wol.
Het materiaal is, doordat het een breisel is, zeer soepel en elastisch en draagt heel comfortabel. Een jersey stof wordt veel gebruikt voor T-shirts, longsleeves en dunne sweaters. Dus kort gezegd is het een overhemd in T-shirt stof.
De eigenschappen van dit overhemd hangen dus deels af van de binding, maar ook van de stof. Is het een jersey katoen? Dan is het heel zacht, koel, comfortabel en neemt het veel vocht op. Wel wordt de kleur na verloop van tijd valer en kan het overhemd krimpen. Is het gemaakt van een combinatie met polyester? Dan is het overhemd wat sterker, krimpt het minder en zal de kleur beter behouden blijven.
4. Wat is een poplin overhemd?
Poplin is eveneens geen stof, maar een weving. Een poplin stof lijkt qua weving op de Oxford, alleen het is een strakker geweven binding. Ook is deze weving beschikbaar in alle mogelijke kleuren, in tegenstelling tot de Oxford.
Een poplin overhemd is heel chique en heeft een subtiele glans. Het is daarnaast een sterke, stevige stof die niet kreukt. Een heel geschikte stof voor het zakenleven.
5. Wat is een piqué overhemd?
Ook de piqué is een bepaalde weving en geen stof. De structuur van een piqué is vrij grof en meer geschikt voor casual kleding. Het meest bekende product met piqué stof is het poloshirt. De stof lijkt gemaakt van allemaal kleine puntjes.
Het is een lichte, prettige en ademende stof die erg sterk is. Wel is hij iets minder zacht op de huid dan een jersey overhemd. Een nadeel van deze stof is dat hij erg stug aanvoelt als hij te warm gewassen wordt. Denk maar aan een oud poloshirt.
Ook bij een piqué overhemd zegt de binding niet alles, maar ook het materiaal. Dus een katoen piqué zal meer krimpen en sneller vaal worden, maar is wel lekker koel en neemt veel vocht op. Een katoen/polyester menging is iets steviger, sterker en blijft langer mooi. Een polyester piqué komt minder vaak voor, deze zal wat glans hebben en wordt soms omschreven als een ‘zweet stofje’. Deze kan over het algemeen wel op hoge temperatuur gewassen worden.
6. Wat is een strijkvrij overhemd?
De naam zegt het eigenlijk al, een strijkvrij overhemd is een overhemd dat je in principe niet hoeft te strijken na het wassen. Je kunt ‘m zo laten drogen en weer aantrekken. Het wordt ook vaak aangeduid als ‘non-iron’.
Strijkvrij is een bepaalde eigenschap, geen specifieke stof. Goedkopere overhemden worden “strijkvrij” gemaakt door ze in een amonia bad te dompelen, of door gebruik te maken van een groot deel aan synthetische garens.
Bij duurdere overhemden wordt meer gebruik gemaakt van katoen en elk merk heeft zijn eigen gepatenteerde manier om het overhemd een strijkvrije coating of behandeling te geven. Ook bepaalde bindingen in de stof zorgen voor minder kreuk.
Houd er wel rekening mee dat, bij name bij de goedkopere overhemden, de coating of behandeling verminderd bij elke wasbeurt. Op een gegeven moment is het effect dus verdwenen. Hoewel duurdere overhemden langer mooi en strijkvrij blijven, zal het effect nooit eeuwig blijven duren.
Laissez un commentaire